Doculab '8 voor 40'

Suriname heeft een rijke historie en kent vele culturen met een grote eigenheid. De diversiteit van Suriname is een vaak aangehaalde kwaliteit. Veel van wat zich heeft afgespeeld en zich nog afspeelt en ontwikkelt, is verborgen voor grote delen van onze gemeenschap. Dit kan tot leven worden gebracht op het grote witte doek of op de intiemere tv in huiselijke kring.

Het Twinningproject ‘8 VOOR 40’ was een samenwerkingsproject van The Back Lot en de Nederlandse Filmacademie. De Twinningfaciliteit is een fonds dat financiële bijdragen biedt aan samenwerkingsverbanden tussen Surinaamse en Nederlandse maatschappelijke organisaties voor de uitvoering van projecten op het gebied van onderwijs, welzijn en cultuur. Het geld is beschikbaar gesteld door het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken en is besteed in de periode juni 2015 – juni 2016.

In samenwerking met  de Nederlandse Filmacademie nodigde The Back Lot debuterende Surinaamse filmmakers uit om hun talenten te ontwikkelen tijdens het DocuLab ‘8 voor 40’.

DocuLab ‘8 voor 40’ heeft Surinaamse geïnteresseerden uitgedaagd en aangespoord om een projectplan in te dienen dat – op een beeldende, boeiende en aansprekende wijze – een voor hen belangrijke vertelling tot een levend beeld maakt. 26 mensen hebben zich geregistreerd en 20 personen dienden daadwerkelijk een plan in.

Er is gezorgd voor een deskundige begeleiding bij de voorbereiding en ontwikkeling van acht geselecteerde projectplannen. Tutoren van de Nederlandse Filmacademie met een rijke ervaring in het doceren en film maken, maakten deel uit van het DocuLab-team. De selectiecommissie was breed samengesteld en bestond uit vertegenwoordigers van de twee bovengenoemde initiatiefnemers, The Back Lot en de Nederlandse Filmacademie, aangevuld met 3 personen uit de Surinaamse culturele samenleving.

Gedurende 6 maanden is er intensief gewerkt aan de ontwikkeling van de projectplannen. In deze 6 maanden is er gestart met een werkweek waarin de tutoren van de Filmacademie persoonlijk aanwezig waren. Hierna is er vanaf afstand, via skype, contact geweest met de makers op basis waarvan weer een tweede werkweek is georganiseerd. In de tussenliggende periode zijn er ook nog persoonlijke contacten geweest met de tutoren, docenten van de Filmacademie, tijdens privé bezoeken van de makers naar Nederland. Uiteindelijk zijn 6 filmplannen opgeleverd.

1 van de documentaires is gerealiseerd met financiële ondersteuning van de Nederlandse Ambassade. In samenwerking met Co- Producent PVH Film uit Nederland is een aanvraag ingediend bij het Filmfonds voor het beschikbaar stellen van gelden om de 5 overige documentaires te kunnen maken. Deze aanvraag is gehonoreerd, door de afdeling Filmactiviteiten / Training van het Filmfonds.

Emjay Rechsteiner is bij de realisering aangetrokken als projectcoach en is intensief met de makers aan de slag gegaan om de 5 overige filmplannen uit te werken tot scenario’s. Ook is hij er bij elke draaiperiode bij geweest om de makers te begeleiden waar nodig.

Suriname is letterlijk doorkruist. Paramaribo, Nickerie, Weg naar Zee, Galibi, Saramacca, Commewijne, Sipaliwini, Coronie, Moengo, het dorp Dan in het binnenland, Braamspunt, allemaal plekken die bezocht zijn tijdens het draaien van de docu’s. Ons mooi land Suriname wordt op een bijzondere manier in beeld gebracht en de verscheidenheid in culturen komt sterk naar voren door de totaal verschillende onderwerpen.

‘8 voor 40’ (Acht voor Veertig) was een documentaire-filmproject ter gelegenheid van de viering van veertig jaar onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. Het doel was om een documentaire klimaat te creëren waarin potentiele Surinaamse documentaire makers in de gelegenheid gesteld worden om hun eigen verhalen te vertellen.

Client:

n/a

Partners:

Nederlandse Filmacademie