Over The Back Lot

Hoe We Te Werk Gaan

In 2002 zijn Eddy Wijngaarde en Hennah Draaibaar de organisatie The Back Lot begonnen omdat er de behoefte was om meer Surinaamse films te produceren en de filmsector in het algemeen verder te ontwikkelen. Dit idee ontstond in 2001 toen beiden betrokken waren bij de productie van de speelfilm ‘Paramaribo Papers’. Sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot initiator en uitvoerder van vele innovatieve, duurzame projecten en programma's op cultureel, educatief en commercieel gebied. Met een speciaal oog voor jongeren en jongvolwassenen.
The Back Lot wil een substantiële en kwalitatieve bijdrage leveren aan de sociaal-culturele ontwikkeling van Suriname door middel van het:
  • Initiëren, stimuleren, organiseren en produceren van educatieve culturele mediaprojecten
  • Organiseren van film- en documentaire festivals
  • Produceren van televisie- en filmprogramma's zoals het 10 Minuten Jeugdjournaal en het debatprogramma Krutu

Daarnaast faciliteert The Back Lot regelmatig mediaprodukties van derden en worden communicatie- en redactiewerkzaamheden verricht. The Back Lot is hierbij belast met de lokale research en produktie en begeleiding van de crew tijdens de opnames.
The Back Lot is een bedrijf waar creativiteit, cultuur, productie en kennis van de markt hand in hand gaan.

Our History

Augustus 2002
The Back Lot
Opgegroeid in Suriname en met de kennis opgedaan in Europa en Amerika wisten Eddy Wijngaarde en Hennah Draaibaar dat Suriname, door de schoonheid van de natuur en de grote variatie in bevolkingsgroepen, uitermate geschikt is als tropische setting voor films. Tijdens de opname periode van de film Paramaribo Papers in 2001 realiseerden zij zich dat als we in Suriname films wilden maken er eerst gedreven mensen opgeleid moesten worden en de benodigde faciliteiten geboden moesten worden, waardoor buitenlandse filmmakers het interessant zouden vinden om hun film in Suriname op te nemen. Tijdens het proces van mensen opleiden en de film maken werd het idee voor The Back Lot geboren. Een paar maanden later, in 2002, was de stichting een feit.

The Back Lot is gestart in een historisch pand aan de Kromme Elleboogstraat, waarna het bedrijf in … verhuisd is naar Zorg en Hoop aan de Flamboyantstraat 18. Na … jaar werd besloten de drukte van het centrum weer op te zoeken en is het bedrijf momenteel gevestigd aan de Heerenstraat 24, wederom in een prachtig historisch pand. De organisatie telt 15 vaste medewerkers en kan rekenen op veel belangstelling voor stages; er zijn dan ook altijd 2 á 3 stagiaires werkzaam.
Augustus 2002
December 2002
Documentaire en Filmfestivals
In samenwerking met het International Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA) werd in december 2002 het eerste Internationaal Documentary Film Festival, IDFA Flies T(r)opics georganiseerd. Het Surinaams publiek kon genieten van in totaal 32 documentaires, waaronder de openingsfilm La Tropical. In april 2003 volgde het Internationaal Film Festival, IFFR Flies Paramaribo, ditmaal in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Tijdens de festivals werd er ook aandacht besteed aan educatie. Er werden verschillende workshops en masterclasses gegeven waarbij filmmakers zich verder konden bekwamen in hun vak en geïnteresseerden kennis konden maken met film- en televisie maken. Ook was er voor scholieren een scholenprogramma waarbij door middel van films en speciaal ontwikkeld lesmateriaal een bepaald thema behandeld werd. Hierna zijn beide evenementen jaarlijks herhaald. De festivals waren vanaf het eerste moment een groot succes, met elk jaar stijgende bezoekersaantallen, to ca. 8.000 tijdens de laatste editie in 2009. Wegens drukke werkzaamheden rond de bouw van TBL Cinemas, is er tot 2019 geen filmfestival meer geweest. In oktober 2019 werd Film Festival Latino Americano Paramaribo georganiseerd als onderdeel van het Heerenstraat Festival.
December 2002
Oktober 2004
10 Minuten Jeugdjournaal
Het 10 Minuten Jeugd Journaal, dat door The Back Lot is geïnitieerd in 2004, diende als blauwdruk voor andere op te zetten jeugdjournaals in de wereld. Tussen alle jeugdjournaals is het Surinaamse 10 Minuten al sinds het ontstaan stabiel en succesvol en fungeert het als een informeel opleidingsinstituut voor jonge camjo’s (camera journalisten). Er worden ruim 260 uitzendingen per jaar verzorgd die worden uitgezonden op ABC en STVS.
Oktober 2004
Mei 2005
Krutu
Een ‘Krutu’ is in het binnenland van Suriname een vergadering, waar zaken betreffende een gemeenschap worden besproken in een bepaalde hiërarchie. The Back Lot gaf hieraan haar eigen twist, en startte in aanloop naar de verkiezingen van 2005 met het jongeren debatprogramma: Krutu.
Mei 2005
November 2010
TBL Cinemas
The Back Lot is de initiatiefnemer geweest tot de bouw en inrichting van TBL Cinemas, een hypermoderne bioscoop met 5 zalen. Deze multifunctionele bioscoop met hypermoderne techniek biedt Paramaribo een herleving van het filmbezoek zoals dat jaren geleden floreerde. Vanaf de eerste dag kan TBL Cinemas bogen op grote bezoekersaantallen.
November 2010
2014
Powered by The Back Lot
Powered by The Back Lot was bedoeld voor jongeren die, om welke reden dan ook, gestopt zijn met de school en een tweede kans verdienden. Tussen 2014 en 2017 heeft de Back Lot meer dan duizend jongeren in Paramaribo en omgeving getraind en opgeleid om te zorgen dat ze betere kansen hebben op de arbeidsmarkt. Door gebruik te maken van nieuwe media werden de jongeren basic life skills en job skills bijgebracht. De doelgroep was 16 – 25 jaar.
2014
Januari 2019
The Back Lot Academy
The Back Lot Academy is de MBO onderwijsafdeling van The Back Lot die zich richt op innovatief beroepsgericht onderwijs op het gebied van media, design en technologie. 
Er worden 3 opleidingen aangeboden te weten: Cultural Event Management, Audio Visual Professional en Social Media Professional.
Januari 2019
Oktober 2019
Heerenstraat Festival
In de eerste week van oktober 2019 werd een deel van de historische binnenstad omgebouwd tot het mooiste festivalterrein van Suriname. De historische panden en de eeuwenoude mahonie bomen vormden het perfecte decor voor alles wat daar zou kunnen plaatsvinden. Het Heerenstraat Festival draaide om film, food, music, arts, sports en vooral gezelligheid en was toegankelijk voor alle leeftijden.
Oktober 2019
2020
Kickstart
Met de opzet van Kickstart beoogt The Back Lot economische diversificatie en sociaaleconomische groei in Suriname te bevorderen via het stimuleren van (jong) ondernemerschap. Het doel is om personen met creatieve en innovatieve bedrijfsideeën (‘would be entrepreneurs’) te stimuleren een bedrijf op te zetten, door hen te begeleiden in het traject van ‘Idea to Investor Readiness’.
2020
AND MUCH MORE TO COME...
Volgens The Back Lot zijn er twee belangrijke voorwaarden voor het succesvol opzetten van een filmsector: bekwame mensen en goede faciliteiten. Het ontwikkelen van vaardigheden wordt door TBL gezien als een van de belangrijkste pijlers van de Surinaamse filmindustrie. TBL heeft met succes pogingen ondernomen om verbindingen te leggen tussen de technische en beroepsinstelling van Suriname. Zo is er een samenwerking tot stand gekomen tussen het NATIN en het Grafisch Lyceum in Rotterdam GLR (Nederland) om internationale certificering in audiovisuele en multimediaproductie te leveren aan lokale studenten (een cursus van 4 jaar). Vanaf de oprichting ​​heeft The Back Lot bewezen een substantiële en kwalitatief hoge bijdrage te leveren aan de sociale en culturele ontwikkeling van Suriname. Binnen deze ontwikkelingsinspanningen richt The Back Lot zich op het opleiden van jongeren in de ontwikkeling van multimedia. TBL blijft de kansen verbeteren om creatieve en op technologie gebaseerde producten en diensten te ontwikkelen. Momenteel bouwt The Back Lot een creatieve hub op met onder andere The Back Lot Academy, een bedrijfsincubator en een productiebureau voor evenementen in het historische centrum van Paramaribo op te zetten.

WIE WE ZIJN

We zijn een groep van enthousiaste en hardwerkende mensen. Door de verschillende projecten vormen we een veelzijdig team dat zeker niet bang is om de handen uit de mouwen te steken.

CEO/Founder

Eddy Wijngaarde

CEO/Founder

Hennah Draaibaar

Elke dag ga ik de deur uit met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik ga naar mijn werk. Werken bij The Back Lot is elke dag een feest. Het is nooit hetzelfde.

In 2002 hebben Eddy Wijngaarde en ik de krachten gebundeld en dit bedrijf opgezet.
Inmiddels zijn we als bedrijf niet meer weg te denken uit de samenleving. En ben ik verschrikkelijk trots als ik kijk wat we in de afgelopen 18 jaar hebben gerealiseerd. 

Project Manager

Esperanza Bodeutsch-Ho

‘Ik ben de projectmanager van The Back Lot. Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alle projecten die vallen onder de ‘Employment in the Creative Industries’. Binnen The Back Lot zijn dit alle evenementen, de Academy en de Incubator. 

Ik ben in januari 2018 bij The Back Lot in dienst getreden als projectmanager. Hoewel ik dat nu nog steeds ben, reikt mijn functie nu een stuk verder en dat bevalt me goed. Ik maak nu deel uit van de directie en geef ook advies aan het management.
Ik heb wat betreft de verschillende projecten niet per se een favoriet. Wel heb ik veel affiniteit met onderwijs en daarom ben ik ontzettend blij met de Academy. 

Wat mij aantrekt binnen The Back Lot is de creativiteit en het informele karakter van het bedrijf – en natuurlijk: mijn leuke, lieve, gekke collega’s. Er heerst een sfeer waarin je volledig jezelf kunt zijn. Daarnaast weet The Back Lot middels succesvol afgeronde projecten steeds meer (grote) namen aan zich te binden, er treedt als het ware een kettingreactie op. Hierdoor breiden de kansen van The Back Lot zich in een rap tempo uit.’

Financial Officer

Gwen Karijodikromo

Als Financial Officer van The Back Lot regel ik alle financiële zaken binnen het bedrijf. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de administratie, boekhouding, facturering, betalingen, lonen, belasting en de financiële rapportages. 

Ik solliciteerde hier na mijn opleiding in 2010 en ben eigenlijk niet meer weggegaan. Soms denk ik wel eens dat het tijd is voor iets nieuws, maar op de een of andere manier blijf ik toch telkens weer ‘plakken’ bij The Back Lot. Ik denk dat dit komt door de flexibiliteit binnen het bedrijf: je hebt veel vrijheid, maar tegelijkertijd krijg je ook veel verantwoordelijkheid. Deze combinatie creëert voor mij een hele prettige werkomgeving.’

HR & TBL Academy

Valery Mac Donald

‘Ik ben zowel de HR-manager als de opleidingscoördinator van The Back Lot. Als HR-manager ben ik het aanspreekpunt voor het personeel, verzorg ik de verlof- en ziekteregistratie, stel ik contracten op en heb ik zeggenschap in de wervingsselectie. In mijn functie als onderwijscoördinator ben ik het aanspreekpunt voor de docenten en de studenten. Ik heb als het ware een helikopterview over de gehele academie. Daarnaast werf ik studenten, maak ik toetsen in orde, verzorg ik de open dagen, doe ik de cijferregistratie en houd ik de aanwezigheid van de studenten in de gaten. 

Ik ben helemaal op mijn plek bij The Back Lot. Het werk is variërend en ik vind het fijn dat er ook vaak wordt afgeweken van de planning. Je staat binnen mijn functie voor veel verrassingen en daar moet je dan op kunnen anticiperen. Dit houdt het spannend. Daarnaast houdt het werk met jongeren mij jong. Desalniettemin kan ik met alle studenten goed overweg en voel ik mij zeer betrokken bij hun ontwikkeling.’ 

Uitvoerend Producent

Sharlene Bosk

Als Uitvoerend Producent van The Back Lot hou ik me bezig met alles wat georganiseerd moet worden op kantoor. Het varieert van de organisatie van events en persconferenties, tot kleine en grote filmproducties: het is een hele brede functie. Ik ben vanaf het begin van een productie verantwoordelijk voor zowel het opmaken van de begroting, de coördinatie als de uitvoering. Dit is altijd een behoorlijke uitdaging, waardoor ik me blijf ontwikkelen.

Ik ben eigenlijk in The Back Lot gerold. Ik hielp Hennah en Eddy soms een handje mee tijdens drukke periodes. Ik merkte toen al dat de vibe binnen het bedrijf mij aantrok, maar mijn daadwerkelijke interesse werd gewekt toen ik op de set van Paramaribo Papers kwam in 2001. Ik vond het zo bijzonder om te zien hoe iedereen vol overgave zijn of haar onderdeel uitwerkte, waardoor er een verpletterend geheel ontstond. 

Uiteindelijk ben ik tijdens mijn studie meer gaan werken voor Eddy en Hennah en sinds 2004 ben ik in vaste dienst. Ik zit er dus eigenlijk vanaf de oprichting van The Back Lot bij en dit komt door de fijne sfeer. The Back Lot voelt als mijn tweede familie: mijn creatieve familie. Wat ik zo fijn vind aan de werksfeer is dat je de mogelijkheid krijgt om het beste uit jezelf te halen en het is aan jou om hier invulling aan te geven. Daarnaast is het geen statisch bedrijf met een duidelijke hiërarchie.’

Gino Refos

Junior Producer

Jean-Luc Marengo

‘Ik ben Junior Producer bij The Back Lot. Mijn taak is het plannen en uitvoeren van verschillende evenementen en activiteiten. Dit beslaat een breedspectrum: van tafels sjouwen tot het bellen met leveranciers en het assisteren op locatie tijdens evenementen. 

Ik werkte eerst op oproepbasis bij The Back Lot, maar nu ben ik vast in dienst. Dit betekent dat ik mij nu ook met de voorbereiding van producties bezighoud. Door de variatie in het werk sta ik altijd weer voor een nieuwe uitdaging. Daarnaast leer ik veel mensen kennen, wat weer goed is voor mijn netwerk. The Back Lot is een dynamische organisatie waarin nooit iets hetzelfde is. Tuurlijk heb ik wel eens zoiets van ‘nu even niet’, maar de spirit van ‘let’s do this together’ heeft bij mij duidelijk de overhand.’ 

Bo van der Meer

’Tien jaar geleden liep ik stage bij The Back Lot. Dit was toentertijd mijn eindstage voor mijn bachelor communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik hielp toen met het organiseren van het filmfestival. Tijdens mijn stage leerde ik een Nederlandse filmproducent kennen. Eenmaal terug in Nederland – en afgestudeerd – belde ik hem met de vraag of hij een klus voor mij had. Een dag later kon ik beginnen. Ik ben dus eigenlijk via mijn stage bij The Back Lot in de filmwereld terecht gekomen. 

Tien jaar later besloot ik om met mijn opgedane kennis en ervaring terug te komen naar Suriname en mijn steentje bij te dragen. De combinatie van de charme van het land en de sfeer bij The Back Lot gaf voor mij de doorslag. Ik houd mij nu als freelancer bezig met film- en videoproducties binnen The Back Lot. 

The Back Lot is voor mij een inspirerende plek die écht verschil maakt in Suriname. Door een constante stroom aan nieuwe projecten waar iedereen zich vol overgave in stort blijft iedereen gemotiveerd om dat verschil te blijven maken. 

Ik ben heel blij dat ik weer terug ben bij The Back Lot. Ik ben teruggegaan naar de basis, waar ik mij volledig inzet om met The Back Lot baanbrekend te zijn en te blijven binnen de culturele sector van Suriname – en dat voelt goed.’

Social Media

Dowie Johns

‘Ik houd mij bezig met de Social Media van The Back Lot. Dit houdt in dat ik ervoor zorg dat de Instagram- en Facebookpagina up-to-date zijn. Dit doe ik door foto’s te maken voor verschillende evenementen en producties en deze vervolgens te delen op onze sociale media pagina’s. 

Ik vind het vooral leuk dat ik dingen mag maken, bijvoorbeeld een folder voor The Back Lot Academy. Ik volg daar overigens zelf ook de training Social Media Professional. Dit vind ik een aanrader: de docenten weten écht waar ze het over hebben en daardoor steek je er ontzettend veel van op.’ 

Fusce ut elit aliquet, fermentum leo vel, tempus nunc. Fusce eu rhoncus augue. Fusce vel metus pharetra, fermentum

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart