Over The Back Lot

Hoe We Te Werk Gaan

In 2002 zijn Eddy Wijngaarde en Hennah Draaibaar de organisatie The Back Lot begonnen omdat er de behoefte was om meer Surinaamse films te produceren en de filmsector in het algemeen verder te ontwikkelen. Dit idee ontstond in 2001 toen beiden betrokken waren bij de productie van de speelfilm ‘Paramaribo Papers’. Sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot initiator en uitvoerder van vele innovatieve, duurzame projecten en programma's op cultureel, educatief en commercieel gebied. Met een speciaal oog voor jongeren en jongvolwassenen.
The Back Lot wil een substantiële en kwalitatieve bijdrage leveren aan de sociaal-culturele ontwikkeling van Suriname door middel van het: initiëren, stimuleren, organiseren en produceren van educatieve culturele mediaprojecten organiseren van film- en documentaire festivals produceren van televisie- en filmprogramma's zoals het 10 Minuten Jeugdjournaal en het debatprogramma Krutu 
Daarnaast faciliteert The Back Lot regelmatig mediaprodukties van derden en worden communicatie- en redactiewerkzaamheden verricht. Voorbeelden zijn de produkties ‘Terug naar Mijn Roti’ (deel 1 en 2), ‘Politie Paramaribo’, ‘Peerke Donders’, ‘Geboeid’, ‘Amsterdam, Sporen van Suiker’, ‘De jacht op mijn vader’, ‘Sing Song’ en anderen. The Back Lot verzorgde hierbij de lokale research en produktie en begeleidde de crew tijdens de opnames. (linkjes plaatsen naar de verschillende producties). The Back Lot is een bedrijf waar creativiteit, cultuur, productie en kennis van de markt hand in hand gaan.
Volgens The Back Lot zijn er twee belangrijke voorwaarden voor het succesvol opzetten van een filmsector: bekwame mensen en goede faciliteiten. Het ontwikkelen van vaardigheden wordt door TBL gezien als een van de belangrijkste pijlers van de Surinaamse filmindustrie. TBL heeft met succes pogingen ondernomen om verbindingen te leggen tussen de technische en beroepsinstelling van Suriname. Zo is er een samenwerking tot stand gekomen tussen het NATIN en het Grafisch Lyceum in Rotterdam GLR (Nederland) om internationale certificering in audiovisuele en multimediaproductie te leveren aan lokale studenten (een cursus van 4 jaar). Vanaf de oprichting heeft The Back Lot bewezen een substantiële en kwalitatief hoge bijdrage te leveren aan de sociale en culturele ontwikkeling van Suriname. Binnen deze ontwikkelingsinspanningen richt The Back Lot zich op het opleiden van jongeren in de ontwikkeling van multimedia. TBL blijft de kansen verbeteren om creatieve en op technologie gebaseerde producten en diensten te ontwikkelen. Momenteel bouwt The Back Lot een creatieve hub op met onder andere The Back Lot Academy, een bedrijfsincubator en een productiebureau voor evenementen in het historische centrum van Paramaribo op te zetten.

Our History

Augustus 2002
The Back Lot
Opgegroeid in Suriname en met de kennis opgedaan in Europa en Amerika wisten Eddy Wijngaarde en Hennah Draaibaar dat Suriname, door de schoonheid van de natuur en de grote variatie in bevolkingsgroepen, uitermate geschikt is als tropische setting voor films. Tijdens de opname periode van de film Paramaribo Papers in 2001 realiseerden zij zich dat als we in Suriname films wilden maken er eerst gedreven mensen opgeleid moesten worden en de benodigde faciliteiten geboden moesten worden, waardoor buitenlandse filmmakers het interessant zouden vinden om hun film in Suriname op te nemen. Tijdens het proces van mensen opleiden en de film maken werd het idee voor The Back Lot geboren. Een paar maanden later, in 2002, was de stichting een feit.

The Back Lot is gestart in een historisch pand aan de Kromme Elleboogstraat, waarna het bedrijf in … verhuisd is naar Zorg en Hoop aan de Flamboyantstraat 18. Na … jaar werd besloten de drukte van het centrum weer op te zoeken en is het bedrijf momenteel gevestigd aan de Heerenstraat 24, wederom in een prachtig historisch pand. De organisatie telt 15 vaste medewerkers en kan rekenen op veel belangstelling voor stages; er zijn dan ook altijd 2 á 3 stagiaires werkzaam.
Augustus 2002
December 2002
Documentaire en Filmfestivals
In samenwerking met het International Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA) werd in december 2002 het eerste Internationaal Documentary Film Festival, IDFA Flies T(r)opics georganiseerd. Het Surinaams publiek kon genieten van in totaal 32 documentaires, waaronder de openingsfilm La Tropical. In april 2003 volgde het Internationaal Film Festival, IFFR Flies Paramaribo, ditmaal in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Tijdens de festivals werd er ook aandacht besteed aan educatie. Er werden verschillende workshops en masterclasses gegeven waarbij filmmakers zich verder konden bekwamen in hun vak en geïnteresseerden kennis konden maken met film- en televisie maken. Ook was er voor scholieren een scholenprogramma waarbij door middel van films en speciaal ontwikkeld lesmateriaal een bepaald thema behandeld werd. Hierna zijn beide evenementen jaarlijks herhaald. De festivals waren vanaf het eerste moment een groot succes, met elk jaar stijgende bezoekersaantallen, to ca. 8.000 tijdens de laatste editie in 2009. Wegens drukke werkzaamheden rond de bouw van TBL Cinemas, is er tot 2019 geen filmfestival meer geweest. In oktober 2019 werd Film Festival Latino Americano Paramaribo georganiseerd als onderdeel van het Heerenstraat Festival.
December 2002
Oktober 2004
10 Minuten Jeugdjournaal
Het 10 Minuten Jeugd Journaal, dat door The Back Lot is geïnitieerd in 2004, diende als blauwdruk voor andere op te zetten jeugdjournaals in de wereld. Tussen alle jeugdjournaals is het Surinaamse 10 Minuten al sinds het ontstaan stabiel en succesvol en fungeert het als een informeel opleidingsinstituut voor jonge camjo’s (camera journalisten). Er worden ruim 260 uitzendingen per jaar verzorgd die worden uitgezonden op ABC en STVS.
Oktober 2004
Mei 2005
Krutu
Een ‘Krutu’ is in het binnenland van Suriname een vergadering, waar zaken betreffende een gemeenschap worden besproken in een bepaalde hiërarchie. The Back Lot gaf hieraan haar eigen twist, en startte in aanloop naar de verkiezingen van 2005 met het jongeren debatprogramma: Krutu.
Mei 2005
November 2010
TBL Cinemas
The Back Lot is de initiatiefnemer geweest tot de bouw en inrichting van TBL Cinemas (link naar website TBL Cinemas), een hypermoderne bioscoop met 5 zalen. Deze multifunctionele bioscoop met hypermoderne techniek biedt Paramaribo een herleving van het filmbezoek zoals dat jaren geleden floreerde. Vanaf de eerste dag kan TBL Cinemas bogen op grote bezoekersaantallen.
November 2010
2014
Powered by The Back Lot
Powered by The Back Lot was bedoeld voor jongeren die, om welke reden dan ook, gestopt zijn met de school en een tweede kans verdienden. Tussen 2014 en 2017 heeft de Back Lot meer dan duizend jongeren in Paramaribo en omgeving getraind en opgeleid om te zorgen dat ze betere kansen hebben op de arbeidsmarkt. Door gebruik te maken van nieuwe media werden de jongeren basic life skills en job skills bijgebracht. De doelgroep was 16 – 25 jaar.
2014
Januari 2019
The Back Lot Academy
The Back Lot Academy is de MBO onderwijsafdeling van The Back Lot die zich richt op innovatief beroepsgericht onderwijs op het gebied van media, design en technologie. 
Er worden 3 opleidingen aangeboden te weten: Cultural Event Management, Audio Visual Professional en Social Media Professional.
Januari 2019
Oktober 2019
Heerenstraat Festival
In de eerste week van oktober 2019 werd een deel van de historische binnenstad omgebouwd tot het mooiste festivalterrein van Suriname. De historische panden en de eeuwenoude mahonie bomen vormden het perfecte decor voor alles wat daar zou kunnen plaatsvinden. Het Heerenstraat Festival (link naar website HSF) draaide om film, food, music, arts, sports en vooral gezelligheid en was toegankelijk voor alle leeftijden.
Oktober 2019
2020
Kickstart
Met de opzet van Kickstart beoogt The Back Lot economische diversificatie en sociaaleconomische groei in Suriname te bevorderen via het stimuleren van (jong) ondernemerschap. Het doel is om personen met creatieve en innovatieve bedrijfsideeën (‘would be entrepreneurs’) te stimuleren een bedrijf op te zetten, door hen te begeleiden in het traject van ‘Idea to Investor Readiness’.
2020
AND MUCH MORE TO COME...

WIE WE ZIJN

We zijn een groep van enthousiaste en hardwerkende mensen. Door de verschillende projecten vormen we een veelzijdig team dat zeker niet bang is om de handen uit de mouwen te steken.

Fusce ut elit aliquet, fermentum leo vel, tempus nunc. Fusce eu rhoncus augue. Fusce vel metus pharetra, fermentum

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart